Luksusta femmalla

Haukipuikot ja tartar-kastike
Usko tai älä, mutta kalapuikot ovat parhaimmillaan luksusruokaa – ja sen lisäksi ekologista lähiruokaa.

Luksusta näistä kalapuikoista ei tee mikään muu kuin maku. Ostin puikkoihin hallista pienen haukifileen ja se maksoi vähän reilu kolme euroa. Hauki on WWF:n kalaoppaan mukaan suositeltava valinta. Haukikanta on elinvoimainen ja sitä pyydetään ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Ainakaan hinta ei siis ole este kestävämmille valinnoille.

Hauki tuntuu olevan monelle epäluulon kohde – ei kai vähiten ruotoisuuden takia. Muistan kuitenkin lapsuudesta äidin mahtavan paistetun hauen, joten tartuin haukeen innolla. Into kyllä laantui matkalla, sillä hauki on todellakin hermoja raastava ruodittava. Vannoin aika monta kertaa fileen aikana, ettei meillä enää tarjoilla tätä ruokaa koskaan, mutta jouduin perumaan puheeni, koska puikoista tuli niin mahtavan hyviä. Ruokailu päättyi kysymykseen: Eikö näitä tosiaan ole enempää? Ja ensi kerralla tiedän katsoa ohjeet kinkisen Y-ruodon poistoon Siskot kokkaa -blogista tai Sillä Sipulista.

Tartar-kastiketta varten voit toki tehdä itse majoneesinkin, mutta itse menin Hellman’silla. Tein kolme ruokalajia muutenkin ja päätin, että tässä kohtaa voi oikein hyvin oikaista ilman, että tapahtuisi kovin suurta vahinkoa. Kastikkeesta on hyvin monta versiota, tämä on sieltä simppelimmästä päästä.

Haukipuikot (vinkkejä mittasuhteisiin ja raaka-aineisiin otin Sami Tallbergin haukipuikoista Glorian Ruoka ja Viinistä, mutta olen jonkin verran muutellut reseptiä. Sami mm. uppopaistoi omansa. Minä myös lisäsin mukaan reilusti tilliä)
kahdelle

noin 250-300 g haukifilettä
1 kananmuna
1 dl maitoa
noin 1 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl korppujauhoja
pari kourallista persiljaa ja tilliä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

1. Ruodi hauki mahdollisimman tarkasti ja leikkaa se parin sormen levyisiksi ja reilun kymmenen sentin mittaisiksi paloiksi.

2. Mausta palat suolalla ja mustapippurilla ja anna maustua hetki.

3. Silppua sillä välin yrtit ja sekoita ne korppujauhojen sekaan. Riko munan rakenne huolellisesti ja vatkaa se sekaisin maidon kanssa.

4. Pyörittele haukipalat ensin vehnäjauhoissa, sitten muna-maidossa ja lopuksi korppujauho-yrttiseoksessa.

4. Paista reilussa voissa tai voi-öljyseoksessa paistinpannulla, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

5. Tarjoa puikkon kanssa tartar-kastiketta ja sitruunalohkoja.

Yhden sortin tartar-kastike

1 1/2 dl majoneesia
1/2 dl kermaviiliä
1 maustekurkku
1-2 salottisipulia tai puolikas sipuli
2 tl sitruunamehua
1 rkl kapriksia
1 tl dijonsinappia
ripaus valkopippuria
yrttejä makusi mukaan esim. tilliä tai ruohosipulia
(suolaa)

1. Pilkko maustekurkut, sipuli, kaprikset sekä yrtit pieneksi silpuksi.

2. Sekoita kaikki ainekset ja anna makujen vetäytyä muutama tunti jääkaapissa.

17 kommenttia artikkeliin ”Luksusta femmalla

  1. Hieno hauki-promo!
    Mä olen myös niin haaveillut ottavani valokuvan sanomalehtitötsään kääritystä ”kalapuikosta”. Jopa niin pitkälle mietin viime viikolla, että pistäisinkö ihan Ilkkaan vai snobbailisinko jollakin ulkomaalaisella kääreellä. Ensiksi pitääs ehkä kuitenkin valmistaa tätä kalaa. Ehkä.
    Upeat kuvat ja majon saat anteeksi, koska itsekin oon siinä suhteessa useimmiten suuri syntinen.

    • Siis ehdottomasti Ilkkaan, vaikka esim. Financial Times olisi toki komia, noin visuaalisesti. Ja tätä kalaa kannattaa valmistaa, oli ehkä vuoden paras kokkaus. Kuvissa minua jäi harmittamaan, kun kaikissa valotuksessa onnistuneissa versioissa ne muut palat oli luiskahtaneet sinne piiloon. Että tämä oli tällainen semi-onnistunut.

  2. Joo, aivan upea annos. Pitäisi kanssa opetella se y-ruotojen poisto. Hauska tuo Nannan Ilkka-idea myös:) Mitä kalapuikkosanomalehtivalintasi kertoo sinusta? Että käyttääkö Voimaa vai Hesaria vai mitä lehteä?

    • Miten turhamainen olenkaan, koska valitsin Hesarista visuaalisesti parhaan sivun. Valitettavasti tästä kuvasta ei näy, että se oli korkeaakyldyyriä. Olen siis sivistynyt, mutta en kantaaottava 😉 Lihattoman kuukauden teemaan olisi sopinut esimerkiksi Vihreä Lanka.

    • No toivottavasti ei ainakaan kerro poliittisesta suuntauksesta…kärsin päivittäin lehteä lukiessani, mutta pakkohan se on, ainoa lehti missä on paikalliset vainajat…

      Ja niinkun näkyy alempana, Jonnakin oli VALINNUT sen sivun.. 😉

      • Ei varmaan ole sopivaa nauraa paikallisille vainajille, mutta poliittisesti epäkorrektit ja huonot puujalkavitsit on kuitenkin parhaita, kuten varmaan tiedätkin 😉

        Ensin revin vaan jonkun sivun, mutta tarkemmin ajatellen alusvaatemainokseen kääräistyt kalapuikot eivät näyttäneet niin herkullisilta.

    • Ollaan näemmä menty Marin kanssa aika samanlaisella reseptillä, ero lähinnä kalassa ja maustamisessa. Ja Mari oli ehättänyt tehdä näistä myös hampurilaiset. Itsekin suunnittelin sitä vaihtoehtoa, mutta päädyin tarjoamaan lyttypottujen kanssa.

      Vielä ennätät palata jatkamaan lupauksen lunastamista, minäkin aion opetella laajentamaan kalavalikoimaani.

  3. Kalapuikot! Hauesta seuraavaksi ehdottomasti, erittäin hyvä idea. Tuo meidän hampparivaihtoehto oli aika tuju, piti käydä pitkäkseen lounaan jälkeen. Peruna lienee asteen lempeämpi vaihtoehto vireydelle.

    • Hauki toimi näissä ihan mahtavasti, koska se on juuri sopivan kiinteälihainen ja napakka. Tekisi mieli taas mennä hakemaan hallista filee, mutta otetaan nyt pieni huilitauko.
      Ensi kerralla ajattelin vielä vähän testailla, toimisiko paneroinnissa myös seesaminsiemenet.

      Veti veteläksi tai ei, ne purilaiset näytti mahtavilta.

  4. Paluuviite: Potut lytyssä | suolaa&hunajaa

  5. Paluuviite: Herkkuperät | suolaa&hunajaa

  6. Paluuviite: Fisua ja pottua | suolaa&hunajaa

  7. Paluuviite: Fisua ja pottua | suolaa & hunajaa

Jätä kommentti