Siitäpä soppa syntyi

Porkkana-inkiväärisosekeitto appelsiinimascarponella
Jumissa neljän seinän sisällä, mies jumissa töissä, puolityhjä jääkaappi, nälkä. Näistä aineksista syntyi tämä soppa.

Jouduin viikoksi sairaslomalle selän takia, liikkua piti, mutta mitään taskuunsopivaa suurempaa ei kaupasta voinut kantaa. Laitakokilla ympäripyöreitä päiviä, joiden jälkeen ei kai ole enää kohtuullista passittaa kauppaan. Jos ei halua enää puuroa, näkkäriä eikä munakasta, on pakko alkaa luovaksi.

Jääkaappi, maustekaappi, viinakaappi ja parveke. Sieltä ainesosat ja lopputulemana syntyi oiva keitto, jossa on jopa vähän luksusta viikonlopusta jääneen mascarponepurkin jämän ja parvekkeella kasvavien tuoreiden yrttien ansiosta. Esikuvana oli kesällä Töölönrannassa syömäni porkkanakeitto, jota siivitti appelsiinimascarpone. Alkuun puolityhjältä vaikuttanut jääkaappi osoittautui itse asiassa aarreaitaksi. Vähän oli nuhjaantunut inkiväärin jämä ja osa porkkanoistakin alkoi vedellä viimeisiään, mutta tulipahan samalla torjuttua hävikkiä.

Alla oleva resepti on muuttunut ensimmäisen kerran jälkeen lähinnä siten, että olen lisännyt inkiväärin määrää keitossa, oheisessa reseptissä on se suurempi määrä. Inkivääri-porkkana-appelsiini on se yhdistelmä, jonka ansiosta keitto on perusporkkanakeittoa erityisempi eli inkiväärin on tarkoitus maistua.

Porkkana-inkiväärikeitto appelsiinimascarponella
neljälle

800 g porkkanoita
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl öljyä
1 tl jeeraa
reilu kolmen sentin pala tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
vajaa 1 rkl korianterin siemeniä (voit käyttää myös 1 tl jauhettua korianteria)
1/2 dl valkoviiniä
noin 7-8 dl vettä
1/2 dl appelsiinimehua
1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria, yrttejä (esim. minttua, lehtipersiljaa, korianteria)

1. Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta tai pilko tuore inkivääri. Jauha korianterin siemenet morttelissa.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää mausteet (suolaa ja pippuria lukuunottamatta) ja kuullottele muutama minuutti.

3. Lisää porkkanat ja pyörittele kunnolla mausteissa.

4. Lisää valkoviini ja hetken päästä vesi. Keitä porkkanat pehmeiksi.

5. Soseuta keitto ja lisää kerma ja appelsiinimehu. Ohenna tarvittaessa vedellä. Mausta suolalla ja pippurilla ja keittele vielä kymmenisen minuuttia. Kannattaa huomioida, että tarvitset suolaa tavallista kasviskeittoa enemmän, koska pohjana ei ole käytetty kasvislientä (halutessasi voit toki käyttää). Mausta lopuksi tuoreilla yrteillä ja tarjoa appelsiinimascarponen kera.

Appelsiinimascarpone
neljälle

vajaa 1 dl mascarponea
2 rkl valutettua, maustamatonta jogurttia (laita valumaan enemmän)
1 tl raastettua appelsiininkuorta
3 rkl appelsiinimehua
suolaa

1. Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa nokare keiton pinnalla.

26 kommenttia artikkeliin ”Siitäpä soppa syntyi

  1. En kyllä yhtään valittaisi jos saisin tälläista kaappien tyhjennys ruokaa. Herkullisen näköistä! Onneksi kaapitkin osaa joskus yllättää positiivisesti.

    • Niin samaa mieltä. Onneksi alkaa helpottaa, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että pääsisi esimerkiksi pyöräilemään tai muutoin liikkumaan, ja minulla hajoaa pää! Enteileeköhän keittopäivät syksyn saapumista?

  2. Ihanan värinen soppa! Ja varmaankin hyvä. Minullakin on sellä kipeänä,joten toivottavasti sekä sinä että minä pian pääsemme eroon näistä selkävaivoista…

  3. Pikaista paranemista! 🙂

    Upean värinen keitto, hamstraan nyt jo innokkaasti kaikenlaisia ihania keittoreseptejä joita voin taikoa keittiössä iltojen pimetessä. Olen aina ollut vähän huono soppakokki mutta tänä syksynä aion tsempata erityisesti kasviskeittojen suhteen 🙂

    • Viime talvena oikein systemaattisesti kokkailin soppia ja opettelin uusia. Syksyn ehdottomia kasviskeittosuosikkejani ovat ehdottomasti maa-artisokkakeitto ja mustajuurikeitto. Oikein jo odotan syksyn ensimmäisiä annoksia. Suosittelen kokeilemaan, ellette ole aiemmin tehnyt.

  4. Ihanan värinen keitto ja voin vain yrittää kuvitella sen upean tuoksun! Paranemisia sinne! Minä just tänään mietin, että pitäisi tehdä piakkoin borssia. Ehkä kuitenkin odotan, että ensin vaihtuu syyskuu ja on virallisesti syksy.

  5. Ihana kuva! Ja käytit jalustaa! Hyvä, hyvä :)))
    Paranemisia, selkävaivat on viheliäitä. Naksautin sunnuntaina itsekin selän kun nostin punajuuri tarte tatinin valurautapannussa uuniin. Sairasloma ei ole nyt mahdollista, mutta lepuutan sitä tässä toimistotuolissa 😉

    Jenni

    • Kiitos sinun, minä todellakin olen oppinut ymmärtämään, miksi jalustaa kannattaa käyttää. Nyt kun illat alkavat pimetä, se on parkkeerannut pysyvästi olohuoneen nurkkaan 😉 Ja kiitos myös kaikista opeista.
      Pikaista paranemista myös sinne. Minäkin olen jo onneksi takaisin töissä, istuminen ei tosin ole paras tapa parantaa, vink vink…

    • Kiitos. Kun opin tekemään samettisen tasaisia ja riittävän löysiä sosekeittoja, aloin saada kotonakin aikaan sellaisia, joihin jää koukkuun. Vielä kun olisi sifoni, mutta ehkä se menee jo hifistelyn puolelle 😉
      Maa-artisokkia ja mustajuurta odotellessa…

  6. Nätin värinen ja herkullisen tuntuinen soppa. Sosekeitto ja tuore leipä – siitä on vaikea pistää paremmaksi. Tsemppiä selän kanssa, tämänkin tädin ruoto vaatii jatkuvaa omahoitoa ja kiropraktikon apua pysyäkseen joten kuten kunnossa. Olisikohan helpompi olla mato?
    Jalusta … pitäisihän sitä käyttää mutta kun ei sitä jaksa koskaan kaivaa kaapista saati sitten auton perästä jossa sillä on tapana majailla.

    • Mato, hmmm, saattaisi tosiaan olla kivuttomampaa. Se on se keski-ikä, joka ei tule yksin.
      Syksyn tullen jalusta pääsee kyllä enemmänkin käyttöön. Ketterämpää on toki ilman sitä, mutta opin, että sen avulla saa niin paljon parempia kuvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s