Täydellinen maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkakeitto
Antto Melasniemen ohjetta seuraten keitin t-ä-y-d-e-l-l-i-s-e-n maa-artisokkakeiton. 

Kaikista syksyn antimista odotan eniten maa-artisokkaa. Samaan aikaan olen kuitenkin jumiutunut sen osalta pelkkään soppaan eli kovin monipuolisesti ei maa-artisokkaa minun keittiössäni hyödynnetä. Tässä asiassa minua komppaavat myös Peppi Aralehto ja Ari Ruoho. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä kuukauden raaka-aineena oli maa-artisokka ja kokkipariskunnan mukaan maa-artisokka ei todellakaan ole kovin monikäyttöinen raaka-aine. Se tarvitsee kylkeensä kermaa tai maitoa, jotta ruokaan saa oikeanlaisen samettisen rakenteen. Aion kyllä syksyn mittaan kokeilla vielä Ruohon Kuukausiliitteessä kokkaamia muhennettuja maa-artisokkia, mutta sitä ennen kuitenkin se jokasyksyinen tähtihetki: Ensimmäinen maa-artisokkakeitto. Maitoa ja kermaa säästämättä.

Olen elänyt siinä uskomuksessa, että maa-artisokkakeittoon tarvittaisiin perunaa rakenteen takia. Olen myös aina keittänyt sen kasvisliemeen ja lopuksi vaan lorauttanut kermaa mukaan. Antto Melasniemi romutti molemmat tavat ensimmäisessä (1/2011) Mondo Ruoka&Viini -lehdessä julkaistussa ohjeessaan. Hänen keitossaan on viisi ainesosaa: Maa-artisokkaa, kermaa, maitoa, suolaa ja valkopippuria. Muuta ei tarvita: Tämä on nimittäin täydellinen keitto. Varmemmaksi vakuudeksi totean, että tämä taitaa olla blogihistoriani ensimmäinen kerta, kun käytän sanaa täydellinen.

Olen keventänyt keittoa reippaalla kädellä. Melasniemen ohjeessa kermaa ja maitoa käytetään yhtä paljon. Minä olen todennut, että 1:2 on tarpeeksi kermainen omaan makuuni. Lisäksi käytän hiukan vähemmän nestettä kuin Melasniemi. Annos ei ole suurensuuri, mutta keitto on sen verran tuhti, että pieni määrä riittää varsinkin, jos tarjoat keiton alkuruokana.

Blogissa on myös perinteisempi ohje (lue: kevyempi, mutta ei yhtä taivaallinen ohje) maa-artisokkakeitolle ja maa-artisokasta kannattaa tehdä myös maukasta muhennosta. Komppaa kalaa täydellisesti.

Maa-artisokkakeitto Antto Melasniemen tapaan
pieni alkupalakeitto kolmelle-neljälle (neljälle keittäisin pikkuisen isomman satsin, on nimittäin petollisen hyvää)

500 g maa-artisokkia
2 dl kermaa
4 dl maitoa (varaa hiukan enemmän, jotta voit tarvittaessa ohentaa keittoa)
suolaa
valkopippuria

1. Kuori ja paloittele maa-artisokat.

2. Laita kattilaan maito ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää maa-artisokat ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä.

3. Soseuta samettisen sileäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto on liian paksu.

25 kommenttia artikkeliin ”Täydellinen maa-artisokkakeitto

  1. Kaikki reseptit jotka alkavat sanoilla täydellinen tai maailman paras, ovat minusta houkuttelevia. Aika helposti olen siis höynäytettävissä:) Tässä tapauksessa uskon kyllä. Maa-artisokka on ihanaa!

  2. Maa-artisokasta pidetään täälläkin. Olemme keiton teon lisäksi muhentaneet niitä, ohje vain ei näköjään ole päätynyt blogiin. Pienten möykkyisten yksilöiden kuoriminen voi olla rasittavaa puuhaa.

  3. Ehdin jo vähän kaivatakin tätä ohjetta kun tästä kommenttiboksissa kerran mainitsit. Ihmettelin että miten siitä ”tavallisesta” kasvisliemeen tehdystä sopasta voisi muka saada vielä parempaa, mutta taidanpa uskoa nyt. Mulla on mustajuuria jääkaapissa ja teenkin niistä sopan tähän tapaan.

  4. Olen aina tehnyt maa-artisokkakeiton ihan vain veteen ja kermaan, kun kasvis- ja muiden liemien käyttö peittää minusta maa-artisokan hienoa mutta herkkää makua. Nyt kun luin tämän, niin tuo maito tuntuu ihan ilmiselvältä valinnalta veden sijaan. Taisit juuri muuttaa mun reseptiä. Kiitos.

    • Jään odottamaan innolla näkemystäsi optimaalisesta kerman ja maidon suhteesta. Tämä oli taivaallista, mutta aion myös testata toimisiko myös kevyempänä versiona, jos haluaisi keitellä arki-iltana.

  5. Kivistössä tehtiin juuriselleriperunakeittoa viime viikonloppuna ja sekin oli kyllä erittäin hyvää. Ei ehkä täydellistä niin kuin tämä mutta kokeilemisen arvoinen sekin! Reseptiä seuraa jossain vaiheessa!

    • Sitä jään odottamaan, juuriselleristä tein kerran pannacottaa ja kermassa pyörittämisen jälkeen maku oli hämmentävänkin mieto, koska sellaisenaan siinä on kuitenkin ihan tunnistettava ominaismaku.

  6. Just eilen pyörittelin kaupassa maa-artisokkia, mutta vaihdoin ne juuriselleriin, taidankin kokeilla niillä huomenna ;). Mistä noin kauniita keittokulhoja olet löytänyt?
    Tuo ylempi hirvikääryleet kuulostavat myös hyviltä, toimisikohan naudanpaistista?!?!

    • Tuo maidossa keittäminen toimii kyllä varmasti myös juurisellerin kanssa. Keittokulhot oli itseasiassa serkkuni kaapista, mutta ovat Villeroy & Bochin Cellini-sarjaa. Ovat kyllä todella kauniita.
      Ylemmät kääryleet olen monet kerrat valmistanut myös naudasta. Toimii oikein hyvin niinkin.

      Olipas mukavaa kun kommentoit, tervetuloa toistekin!

  7. No nytpä on kokeiltu ja juureskin oli vaihtunut jääkaapissa palsternakkaan ;), mutta keitto onnistui loistavasti. Jopa meidän 10v kehuis keiton maasta taivaaseen, kiitos ohjeesta. Tarjosin ”lisänä” lehtipersiljaöljyä. Tämä jää kyllä vakioreseptiksi!

      • Sen verran vielä ”avaudun” että minulla oli 300g palsternakkaa ja lisäksi laitoin yhden rosamundan (sellaisen pienehkön rosamundaksi) kiehumaan maitoon samanaikaisesti. Ajattelin että tarvitsisi rakenteen takia, mutta täytyy kokeilla myös ilman perunaa 😉 Peitin palat maidolla ja keitin kypsäksi ja lopuksi vasta lisäsin kerman. Mausteet samat. Maito tarttui vähän pohjaan, mutta vaihdoin kattilaa ennen soseutusta.
        Muistaakseni Masterchef Australiassa-ohjelmassa he tekevät ”pyreet” maitoon keittämällä.
        Nu keittokulhot ovat todellakin kauniita, pitää käydä katsastamassa ihan livenä kaupassa, kiitos tiedosta.

      • Täällä kaikki ”avautuminen” on enemmän kuin toivottavaa. Mietin olisikohan se kerma edesauttanut sitä, ettei mikään ottanut minulla pohjaan. Olin nimittäin aika varma, että se riski on olemassa, mutta ei mitään sinne suuntaankaan kuitenkaan tapahtunut.

  8. Paluuviite: Kalassa, syöttinä Sushikirja | suolaa&hunajaa

Jätä kommentti