Kalassa, syöttinä Sushikirja

Maa-artisokkamuhennos
Kalastelen vinkkejä suosikkikalaruokaresepteistänne. Vastineeksi parhaasta reseptistä hieno Sushikirja, muille lohdutuspalkintona ohessa lempeän maa-artisokkamuhennoksen resepti. Toimii vaikkapa paistetun kalan kanssa.

maa-artisokkamuhennos-suolaa&hunajaa

Meillä syödään ihan liian vähän kalaa. Molemmat kyllä tykkäämme kaikenlaisesta kalasta kuin hullu puurosta, mutta minun kalareseptivarastoni on kovin rajoittunut: Kalaa paistettuna pannulla, kalaa savustettuna ja kalaa graavattuna. Ja lisukkeeksi. No, yleensä pottuja – jossain muodossa. Siksipä tämä on avunhuuto kaikille teille. Jaa suosikkikalareseptisi, kalalle sopiva kastike tai lisuke. Parhaan kalareseptiehdotuksen palkitsen tieto- ja reseptipläjäyksellä eli Miika Pölkin ja Heikki Valkaman Sushikirjalla (Teos). Miten teillä siis syödään kalaa tai mitä syödään sen kanssa? Arkena, juhlissa, klassikko, uusi suosikki – kaikki käy, kunhan annoksessa on mukana vähintään yksi pyrstökäs.

Inspiraatioksi julkaisen ihanan maa-artisokkamuhennoksen, jota meillä tarjottiin paistettujen ahventen kanssa. Simppeliä, mutta niin hyvää. Tänä syksynä on maa-artisokkakeittoreseptini suosion perusteella keitelty maa-artisokasta innokkaasti soppaa, ihanaa vaihtelua lempeän juureksen ystäville on tämä pehmeä ja kermainen muhennos. Resepti on alunperin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä ja sen on tehnyt Ari Ruoho. Olen noudattanut reseptiä joka kerta melko uskollisesti, mutta alkuperäisestä poiketen lisään joukkoon myös kourallisen ruohosipulia ja hiukan valkopippuria. Ne antavat sopivaa särmää muutoin hyvin miedon makuiseen muhennokseen. Pinnalle paistoin kokeiluna myös maa-artisokkasipsejä, mutta ne kaipaavat aika paljon hienosäätöä ennen kuin ovat julkaisukelpoisia. Ei vielä puhettakaan ihanan rapeista lastuista.

paistetut-ahvenet-suolaa&hunajaa

Jään innolla odottamaan vinkkejänne hyvistä kalaruuista tai kalalle sopivista lisukkeista. Kirjajahtiin pääsevät mukaan kaikki, jotka laittavat suosikkinsa jakoon tämän postauksen kommenteissa sanallisesti tai linkkinä 16.12. mennessä. Minä alan puolestani kokkailla niitä ja valitsen oman suosikkini täysin subjektiivisesti viimeistään tammikuussa. Toivottavasti saan teiltä niin paljon vinkkejä, että meidän perhettä voidellaan sisäisesti kalojen hyvillä rasvoilla vähintään lähikuukaudet.

Maa-artisokkamuhennos
kahdelle-kolmelle

500 g maa-artisokkia
reilu nokare voita
2 1/2-3 dl maitoa
1 dl kermaa
suolaa
ripaus valkopippuria (minä laitan, vaikka Ari Ruoho ei laitakaan)
yhteensä puoli punttia ruohosipulia ja silolehtipersiljaa

1. Kuori maa-artisokat ja laita jo kuoritut yksilöt kylmään veteen odottamaan.

2. Leikkaa maa-artisokat samansuuruisiksi paloiksi.

3. Sulata voi pannulla ja kuullota maa-artisokkia muutama minuutti.

4. Lisää maito ja keitä 4 minuuttia. Lisää kerma ja hauduta maa-artisokat kunnolla kypsiksi. Mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria. Sekoita joukkoon silputut tuoreet yrtit.

facebookReseptisuosikkeja myös Facebookissa

36 kommenttia artikkeliin ”Kalassa, syöttinä Sushikirja

  1. Oo, tuota muhennostakin täytynee testata, kun se keitto oli niin hyvää!
    Meillä kala syödään yleensä paistettuna perunoiden kanssa tai salaatissa, joskus keitossa… Bouillabaisse on ikilempparini (siihen voi laittaa montaakin eri kalaa kerralla), joten linkkaan sen! Odottelen kyllä innnolla muita kalareseptejä, olisi kiva laajentaa omaakin kalareseptuaaria. Ajatuksissa on ollut kokonaisen kalan täyttäminen ja paistaminen uunissa, mutten ole ehtinyt sitä vielä toteuttaa…

    • Oi, klassikko. Minäkin olen harkinnut täytetyn kalan tekemistä, samoin kalan valmista leivinpaperin sisällä uunissa ja suolakuoressa. Nämä pitäisi vaan ottaa työn alle.
      Täällä menee tosin ennen sitä sopat tulille, pakko myöntää, etten ole koskaan tehnyt bouillabaissea.

  2. Kuha Walewska on yksi ehdottomista suosikeistani. Sen kastike on aivan ihanaa, sitä voi tehdä erikseenkin. Sienet voit jättää hyvin pois. Monesti Kuha Walewskan päällä on katkarapuja, mutta musta niitäkään ei tarvita. On muutes mun blogin googlatuin resepti.

    Täytyy käydä ahkerasti lukemassa tätä kommenttiketjua, olen varma, että täältä tulee löytymään helmiä! (Vaikket simpukkaruokia kalastelekaan.)

    http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/2012/01/taivaallinen-kuha-walewska.html

  3. Tämä nyt ei suoranaisesti ole mikään ohje, mutta: haukipullia currykermakastikkeella! Pullat laitetaan uuniin kypsymään kermakastikkeeseen, johon on lisätty runsaasti currymausteita. Tarkoitus ei ole tehdä autenttista currya, vaan nimenomaan sellaista currykanatyyppistä (ilman natriumglutamaattia tietysti). Valkosipuli ja tuore korianteri sopisivat myös hyvin joukkoon.

  4. Minähän en tunnetusti osaa tehdä kalalle niin yhtikäs mitään, kun en allergian takia sitä voi syödä. Suhteellisen toivotonta valmistaa ruokaa, kun ei voi edes maistaa. Muutaman kerran olen jotain tehnyt ja tarvitsen aina jonkun luotettavan ”esimaistajan” 🙂

    Maa-artisokkareseptejä ei ole koskaan liikaa. Juuret ja mukulat alkaa olla tällä hetkellä sitä parasta kasvisantia.

    • Harmillinen allergia, mutta hyvin teillä näytetään syövän siitä huolimatta.
      Juuret ja mukulat ovat tässä vaiheessa vuotta parasta, mitä tarjolla on. Palsternakka kutittelee tällä hetkellä erityisesti.

  5. Tinan keittiön mukaan apinoitu annos, alkuperäisessä oli rapuja ja ehkä koljaa. Mutta oma versioni menee kutakuinkin näin: Pestään ja lohkotaan perunoita veneiksi. Sipuli veneiksi ja sitruuna lohkoiksi. Kaikki sikisokin uunipannuun,kevyt öljy ,suolaa ja pippuria. Pari rosmariinin oksaa mukaan. Uuniin. Kuhafileille sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Kun perunat melkein kypsiä (niihin voi ottaa grillivastuksilla ruskeaa pintaa, jos tahtoopi) , pannu ulos uunista ja sekaa puoli purkkia kalamata oliiveja ja kuhafileet perunoiden päällä. Takaisin uunin muutamaksi minuutiksi, kunnes kala on kypsää, ehkä 10 min. Tarjotaan valkosipuliaiolin kanssa, jonka teen näin: valkosipulikynsi, 1 tl dijon sinappia, 1 muna 1…1 1/2dl öljyä, kaikki sauvasekoittimen purkkiin tuossa järjestyksessä, ja sitten surruttamaan, jos löysää lisää öljyä, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Suolaa, pippuria ja sitruunamehua maun mukaan. Helppoa ja hyvää 🙂

  6. Itse ainakin tykkään syödä lohta ja katkarapuja sekaisin niin, että ensin annan lohifileen marinoitua muutaman tunnin esim. teriyaki-marinadissa. Sitten esikeitän vihannekset ja paistan ne laimennetussa marinadissa, kuutioin marinoidun lohen sekaan ja wokkaan nesteen pois + värit pintaan. Viimeiseksi lisään kypsiä katkarapuja, ettei niistä tule pahoja kun paistaa niitä liikaa. Tästä saa hyvän nuudeliruukun tai riisiruukun jos tekee marinadista vielä kastikkeen päälle ja kippaa koko komeuden kastikkeineen nuudelin/riisin päälle. Seesamiöljy toisi hyvän, eksoottisen vivahteen. Nami :>

    Terkuin: Anne

  7. Så där ja! Mietin tätä pitkään, sillä pappalla on niitä kalareseptejä runsain määrin ja kaikenlaista sorttia. Mutta päätin kuitenkin lopuksi osallistua tähän reseptillä, joka on pöllitty Jamieltä ja jolla olen saanut suurkalastaja pappanikin huokaisemaan onnesta. Ja se on jotain se, että saa sen miehen toteamaan, että joku muukin osaa valmistaa kalaa 🙂

    Tässä siis linkki ohjeeseen Välimerellisestä uuniahvenesta.
    http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/2012/05/ahvenia-ahvenanmaalta.html
    Keväisin ja kesäisin tätä nautitaan uusien perunoiden kanssa. Näin talvella sopii mainiosti yhteen pastan kanssa, esim pinaattitäytteisten raviolien tai miksei vaikkapa gnocchien kanssa.

  8. Rakastan kalaa, ja syön sitä paljon enemmän kuin lihaa! Blogissani on aika liuta kalaruokia, joista moni on suosikkini: salviavoissa paistettu kuha, broilerinnahkassa kypsennetty kuha, lohiconfit…kaikkia kalajuttuja ei ole tullut tänne kirjattua; savustus, muikkuohjeet (muikkusalaatin ohje puuttuukin blogista!) jos nyt pitää valita herkullinen, mutta simppeli ohje, niin vaikkapa kuhavartaat.

  9. Paluuviite: Täydellinen maa-artisokkakeitto | suolaa&hunajaa

  10. Paluuviite: Kalaa pöytään yhden vuoan taktiikalla | suolaa&hunajaa

  11. Paluuviite: Ehtymätöntä kalaonnea | suolaa&hunajaa

  12. Paluuviite: Kalaa pöytään yhden vuoan taktiikalla - helppo kalavuoka | suolaa & hunajaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s