Hävikistä herkuksi

Keskimäärin kannamme kaikki ruokaa roskiin kaksin käsin. Päätimme yhdessä yli 30 muun ruokabloggaajan kanssa, että asialle on tehtävä jotain. Toukokuun ajan haluamme valistuksen sijaan innostaa teitä kaikkia taikomaan hävikistä herkkuja ja samalla pienentää omaa ruokahävikkiämme.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa. Eniten ruokaa menee hukkaan kotikeittiöissä: suomalaiset kotitaloudet haaskaavat ruokaa vuosittain lähes 130 miljoonaa kiloa. Jokainen meistä heittää syömäkelpoista ruokaa tarpeettomana hukkaan keskimäärin lähes 25 kiloa vuodessa, nelihenkisessä perheessä määrä on siten vuositasolla lähes 100 kiloa. Käytännössä yli joka kymmenes ruokakilo tuotetaan turhaan – ja samalla kulutetaan turhaan luonnonvaroja.

Päätimme järjestää ruokablogien voimin yhteisen Hävikistä herkuksi -tempauksen, jolla haluamme näyttää, miten tähteistä ja jääkaapin nurkkaan unohtuneista aineksista saa kehitettyä herkullista ruokaa. Kukin blogeista tarttuu asiaan omasta näkökulmastaan. Bloggaajien monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja makumaailmat takaavat, että ideat ja vinkit eivät lopu kesken, jokaiselle löytyy varmasti inspiroivia kirjoituksia! Kaikki aiheeseen liittyvät postaukset kootaan tempauksen Facebook-sivuille: https://www.facebook.com/havikistaherkuksi. Käy tykkäämässä, niin näet helposti kaikki vinkit ja ideat! Kun yli 30 ruoanlaittoon iloisella intohimolla suhtautuvaa blogia yhdistää voimansa, herkullisia reseptejä on luvassa yllinkyllin. Tervetuloa mukaan talkoisiin – seuraamalla tempausta, keskustelemalla aiheesta tai jakamalla omia vinkkejäsi.

Tässä blogissa tulette näkemään toki vinkkejä ja reseptejä, mutta sen lisäksi kaivan malkaa ensin omasta silmästäni ja raportoin, mitä omalle ruokahävikilleni kuukauden aikana tapahtuu. Luulen, että olemme tähän saakka ollut aika keskivertoperhe eli kahden hengen taloudessamme ruokaa olisi mennyt roskiin noin 50 kiloa, mikä tekee nelisen kiloa kuukautta kohden. Näiden numeroiden perusteella suomalaisen keskiarvon alittaminen kuulostaa lasten leikiltä – meilläkö muka roskiin melkein 50 kiloa ruokaa vuodessa? Keskimäärin näin kuitenkin on, enkä kuvittele olevani pekkaa parempi, joten ans kattoo, miten meidän käy. Erityisen tarkkana pyrin olemaan lihan ja kalan kanssa. Roskiin päätynyt pihvi, on turhaakin turhempi syy tappaa eläin.

Haasteessa ovat mukana tämän blogin lisäksi seuraavat blogit:

Ahmija, Ankerias Vipunen, CampasimpukkaHannan soppa, Heleen’s HobbiesHerkkusuun lautasella, Italialainen ilta ja muita nautintojaJauhot suussaJokihaka kokkaa, Kaikki äitini reseptit, KeittiökameleonttiKivistössä, Koemaistaja, Kokit ja potitKokkeillaanKulinaarimurujaKädenvääntöä, Liemessä, Masutoaitemu, Omenaminttu, Pata porisee, PrinsessakeittiöPumpkin JamRuokahommia, Soppaa ja silmukoitaSauvajyvänen, Sillä sipuli, Siskot kokkaaSoppakellari, Soul KitchenThetki, Tommys köket ja Vatsasekaisin Kilinkolin.

Melkoinen joukko, eikö totta! Käy tykkäämässä, niin näet kaikkien postaukset helposti Facebookissa!

17 kommenttia artikkeliin ”Hävikistä herkuksi

    • Meillä aloitettiin punnitukset jo eilen. Harmittavasti sain salsicciasta aikaan sellaista kengänpohjaa, että siinä olisi tarvittu pedon kulmahampaat. Mutta muuten ollaan vielä toisena päivänä voiton puolella.

  1. Mainio kampanja – mikään ei ole niin harmillista kuin hyvien ruoka-aineiden joutuminen roskiin! Meillä pyritään käyttämään kaikki mahdollisimman tarkkaan, mutta aina joskus joku herkku syystä tai toisesta unohtuu jääkaapin perukoille…

  2. Paluuviite: Hatunnosto bloggaajille | suolaa&hunajaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s