Ihan kuin Strömsössä

Omena-kaurakiusaus
Toimittajien suosikkikysymys viime aikoina Strömsö-kokki Michael Björklundille on tuntunut olevan, meneekö hänen kokatessaan aina kuin Strömsössä. Muusta en tiedä, mutta tämä hänen uudessa kirjassaan oleva omenapaistos on ainakin Strömsötä parhaimmillaan.

Tämä ohje julkaistiin muutama viikko sitten Me Naisissa, mutta on siis peräisin Michael Björklundin ja Kenneth Narsin syksyllä ilmestyneestä kirjasta Lähiruokaa. Tämän kokeilun perusteella kirja päätyy ainakin omaan kirjeeseeni joulupukille. Katsotaan, saako lapsenuskoni pukkiin vahvistusta aattoiltana eli onko hän kuullut vienon toiveeni.

Michael Björklund on puhunut jo pitkään puhtaiden, paikallisten raaka-aineiden ja sesonkien kunnioittamisen puolesta. Siksi juuri nyt on hyvä aika tehdä tätä omenaista herkkua: Suomalaisten omenien kausi on vielä käynnissä eli myöhäislajikkeet ovat kaupoissa.

Paistos on melko makea, eli ellet tee paistosta kovin kirpeistä omenoista, voit hyvin laittaa hiukan vähemmän sokeria. Tämä ohje on puolitettu alkuperäisestä ja edelleen aika reilu annos kahdelle.

Omena-kaurakiusaus
2 hengelle

3 omenaa
1/2 rkl kanelia
1/2 dl sokeria
75 g voita
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 dl siirappi

1. Kuori ja lohko omenat. Sekoita lohkoihin kaneli ja puolet sokerista.

2. Sekoita toisessa kulhossa huoneenlämpöinen voi, sokeri, kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe tasaiseksi tahnaksi.

3. Levitä reilu puolet taikinasta uunivuoan pohjalle. Lisää omenalohkot ja niiden päälle loput taikinasta nokareina. Valuta siirappi päälle.

4. Paista paistosta 175 asteessa reilu 20 minuuttia (näin ohjeen mukaan, omani oli uunissa melkein puoli tuntia), kunnes paistos on kullanruskea.

5. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

9 kommenttia artikkeliin ”Ihan kuin Strömsössä

  1. Björklundin positiivisesta otteesta vaan tulee niin hyvälle tuulelle. Olen hiplannut kirjaa jo jonkin kerran ja vaikka siinä ei hirvittävästi täysin uutta olekaan, sen on ihan täydellinen selailukirja inspiraatiota etsiessä

  2. Varsinaisa taikinatelepatiaa, meillä syötiin eilen ja tänään kauratoskalla päällystettyä omenakakkua. Hyvä nimitys tuo omena-kaurakiusaus. Micke on tosi symppis myös livenä, olen kerran jopa jutellut hetken hänen kanssaan! 🙂

  3. Tällainen omenahyve on minun ihan supersuosikkeja. Tykkään kylmän ja kuuman kombsta. Varsinkin kun se kylmä on vaniljajäätelöä.

    Harmi muuten kun Michael ja Matias lähtivät sieltä Strömsöstä. Ohjelma ei oo ollut enää entisensä sen jälkeen.

    • Minun suosikkejani myös, omena yleensäkin kaikissa makeissa asioissa, vaikka muutoin en ole kovin suuri sokerihiiri.
      Samaa mieltä, että Strömsö on kärsinyt ison kolauksen lähdön jälkeen, nykyisin ei tule katsottua juuri koskaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s