Tuli ihan pannukakku

Ricottapannukakut
Jos reseptin kehittäjän takia loppuu voi kaupoista, ei lopputuloksesta tule ainakaan mauton. Pannukakut paistoon siis ja katsotaan, onko voi oikotie onneen.

Ostin muutama viikko sitten ruotsalaisen julkkiskokki Leila Lindholmin uusimman, juuri suomeksi julkaistun kirjan Vielä yksi pala. Leila, Ruotsin vastine Nigella Lawsonille, on noussut kotimaassaan sellaiseksi ilmiöksi, että Aftonbladetin mukaan hän on aiheuttanut akuutin voipulan naapurimaan maitohyllyille.  Uutinen ylitti julkaisukynnyksen myös Guardianissa: Ruotsalaiset ovat hullaantuneet voihin niin, että kermaa joudutaan tuomaan Tanskasta, jotta hyllyille saadaan täytettä. Olipa uutisessa perää tai ei, puhtaan ruoan puolestapuhujia ei liene koskaan liikaa.

Kirjan reseptit eivät ensi selailulla vaikuta mullistavilta, mutta toisaalta yksinkertaiset perusohjeet toteutettuna hyvistä raaka-aineista ovat usein parhaita. Lisätäytettä jo ennestään täyteen keittokirjahyllyyni hankin kuitenkin kirjan kuvien vuoksi. Kun omassa valikoimassani on noin kaksi kuvakulmaa, en voi olla  ihastelematta värikylläisiä, houkuttelevia ja vaihtelevia kuvia. Pisteet kuvaajalle ja kuvausjärjestelijälle.

Ensimmäisenä otin kirjasta kokeiluun ricottapannukakut, joita Leila tosin kutsuu ohukaisiksi. Itse olen kuitenkin sen verran puritaani, ettei ohukaistaikinaan kuulu mielestäni leivinjauhe ja siksi nimeäisin nämä paksukaiset ennemminkin pannukakuiksi.

Ja kuten todettu, hyvä perusohje auttaa parhaaseen lopputulokseen. Niin tässäkin tapauksessa. Jos pidät amerikkalaisista pannukakuista, nämä ovat hyvä vaihtoehto. Kokeilin myös suomalaisemman version, jossa korvasin ricotan rahkalla. Se oli näistä kahdesta oma suosikkini. Samalla perusohjeella onnistuu myös erilaiset versiot, kun lisää marjat jo taikinan joukkoon. Taikinan valmistamisessa olennaista on lähinnä muistaa sekoittaa valkuaisvaahto mahdollisimman kevyellä kädellä taikinaan, jotta koko homma ei läsähdä alkuunsa.

Leilan ohukaisia tarjotaan meillä varmaan toisenkin kerran vaikkapa sunnuntaibrunssilla. Äidin perinteistä pannukakkua haastaja ei kuitenkaan vielä peitonnut. Mitä ohuempi taikina ja suuremmat ilmakuplat, sitä parempi.

Leilan ricottapannukakut
noin 20 pientä, paksua pannukakkua

3 kananmunaa
250 g ricottajuustoa
2 1/2 dl maitoa (Leila suosittelee täysmaitoa, itse käytin kevytmaitoa)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
voita paistamiseen

1. Erota keltuaiset valkuaisista.

2. Sekoita maito, keltuaiset ja ricotta.

3. Sekoita leivinjauhe ja suola vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinan sekaan.

5. Paista keskilämpöisellä pannulla kullanruskeiksi.

5 kommenttia artikkeliin ”Tuli ihan pannukakku

  1. Nää ei voi olla pahoja… 😉 Paistoitko nuo sellaisessa ”reiällisessä” lettupannussa, vai onko taikina sen verran tukeva, että se pysyy nätisti kasassa isommalla pannulla?

    Voisikohan näistä tehdä suolaisia versioita, parmankinkulla ja mozzarellalla kenties?

    • Parmankinkku ja mozzarellahan kuullostaa loistavalta. Sitä kokeillaan myös meillä! Rahkalettujen ohjeen muokkasin itseasiassa suolaisesta versiosta eli tuo varmasti toimii.
      Vaikka taikina onkin aika jankkia, nätimpää lopputulosta saa kyllä ihan oikealla lettupannulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s