Karkkipossua kotioloissa

Farangin karkkipossu ottaa kotioloissa aikansa, mutta palkitsee odottajansa.

En ole listaihmisiä: En pysty listaamaan kymmentä suosikkiravintolaani, -kirjaani tai -elokuvaani. Ravintola-annoksista nyt puhumattakaan. Sen kuitenkin tiedän, että jos jotain listaa ryhtyisin sorvaamaan, Farangin tajunnanräjäyttävä karkkipossu olisi mukana varmasti. Ystäväni Masutoaitemun Riitta oli kokeillut sitä kotona ja hänen jatkuvasti hyvällä ruoalla hemmoteltu miehensä oli todennut sen olevan parasta ruokaa, mitä Riitta on ikinä kokannut. Ystäväni taidot tuntien se on aika paljon sanottu.

Jos haluaa päästä helpolla, kannattaa varata pöytä Farangista. Karkkipossun valmistus on monivaiheista ja vie pari päivää, joten ihan helpot ja nopeat -kategoriaan tällä ei päästä. Resepti edellyttää aika lailla raaka-aineiden metsästystä ja päivystämistä hellan ääressä. Asian voi myös ottaa niin, että lihan hauduttelu on hyvä syy maata sohvalla huumaavassa aniksen, soijan ja inkiväärin tuoksussa lukemassa kirjaa. ”Valvon tuota keitosta” saa laiskottelun näyttämään ahkeroinnilta. Lopputulema on kuitenkin vaivan väärti, joskin Farangin keittiön ammattilaiset päihittävät minut tässä asiassa edelleen kuusi-nolla.

Tarvittavat raaka-aineet löytyivät Vii-Voanista Hakaniemestä. Valtaosa itseasiassa olisi löytynyt ihan Stockaltakin samoin kuin paikallisesta K-supermarketista (joka tosin on tavallista parempi). Lähinnä cassian takia jouduin menemään Hakaniemeen. Muut raaka-aineetkin saa kyllä Vii-Voanista muita kauppoja edullisemmin. Cassian voi Sillä Sipulin mukaan korvata kanelilla. Ne muistuttavat toisiaan, ainakin hajussa on kuitenkin jonkin verran eroa, maun osalta en osaa arvioida, kuinka suuri ero on. Alla kuvassa molemmat. Korianterin juurta en löytänyt edes Vii-Voanista, korvasin sen Kulinaarimurujen Jaanan vinkistä korianterinsiemenillä.

Tankkasin huolellisesti sekä Kulinaarimurulan että Sillä Sipuloiden versioita ja tenttasin Riitalta viime hetken vinkit. Oma versioni on yhdistelmä näistä kolmesta, mutta pohjautuu pääosin Kulinaarimurulan reseptiin. Tein reseptiin myös muutamia muutoksia, lähinnä annostukseen. Karkkikastiketta tuli alkuperäisen ohjeen mukaisella annostuksella ihan liikaa, vaikka meillä oli melkein tuplasti lihaa ohjeeseen nähden. Puolitin kastikkeen määrän, jos sen riittävyys epäilyttää, suurenna toki annostusta. Haudutusliemestä vain pieni osa menee karkkikastikkeeseen, loppu kannattaa pakastaa ja käyttää uudelleen. Palmusokeri on aika tyyristä, samoin kuin myös haudutusliemessä käytettävä vähäsuolainen soija, joten viemäriin heitettäväksi kumpaakaan niistä ei kannata ostella.  Palmusokerin on muuten YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO nimennyt maailman ekologisesti kestävimmäksi makeutusaineeksi, koska se tuottaa ruokosokeria merkittävästi enemmän satoa samansuuruisella alueella ja tarvitsee vähemmän ravinteita.

Lopuksi vielä kätevä emäntä -vinkki: Karamellin saa irti kattilasta kiehuttamalla kattilassa runsaasti vettä, muuten se on aika helvetillistä hommaa.

Karkkipossua Farangin tapaan
4 hengelle pääruokana

750-900 g possun kassleria palana

Haudutusliemi
1 l vettä
4 dl vähäsuolaista soijaa
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
1/2 dl makeaa soijaa eli ketjap manista
1 dl sokeria
1 valkosipulin kynsi
5 cm:n pala inkivääriä
1 rkl korianterin siemeniä
2 valkopippuria
10 cm:n pala cassian kuorta (tai 2 kanelitankoa)
4 tähtianista

Karkkikastike
200 g palmusokeria
1/2 dl sokeria
1 1/4 dl haudutuslientä
2 tähtianista
5 cm:n pala cassiankuorta (tai kanelitanko)

Lisäksi
riisiviinietikkaa
korianteria
punaista chiliä

Päivä 1

1. Pilko inkivääri ja valkosipuli krouveiksi paloiksi. Laita kaikki haudutusliemen ainekset suureen kattilaan ja kiehauta. Lisää liha ja hauduta kannen alla nelisen tuntia.

2. Nosta liha kattilasta jäähtymään ja siivilöi haudutusliemi.

3. Laita molemmat jäähtyneinä jääkaappiin yön yli, liha kevyen painon alla.

Päivä 2

1. Valmista karkkikastike. Kuori haudutusliemen päältä rasva pois ja mittaa kattilaan tarvittava määrä. Lisää cassian kuori (tai kanelitanko) sekä tähtianikset. Kiehauta ja ota pois levyltä.

2. Sekoita toisessa kattilassa vesi ja palmusokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta miedolla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Kannattaa muistaa mieto lämpö, ettei sokeri pala. Minulla meni ensimmäisellä kerralla hiukan turhankin tummaksi, mutta se ei onneksi maistunut palaneelta.

3. Lisää haudutusliemi sokerin joukkoon. Ole varovainen, sokeri kuplii voimakkaasti ja on todella kuumaa. Keittele kastiketta hiljalleen, kunnes se alkaa paksuta. Tässä voi loppua usko, mutta Riitan vinkin perusteella jatkoin sitkeäksi ja noin tunnin kohdalla kastike oli tahmaisen paksua.

4. Leikkaa possu sopivan kokoisiksi reiluiksi suupaloiksi.

5. Kuumenna öljy kattilassa tai rasvakeittimessä 170 asteeseen ja keitä lihapalat rasvassa kullanruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle, jotta turha rasva valuu pois.

6. Sekoita kulhossa lihapaloihin karkkikastike, tuoretta korianteria sekä punaista chiliä.

7. Tarjoa lisäksi punaista chiliä ja riisiviinietikkaa, johon lihapaloja voi dippailla. Meillä possun kanssa tarjottiin myös prosaallisesti riisiä.

28 kommenttia artikkeliin ”Karkkipossua kotioloissa

  1. Tätä olen jo pari vuotta Farangin kirjasta suunnitellut tekeväni mutten sitten kuitenkaan ole tohtinut ryhtyä hommaan. Ehkä se alkuperäinen täydellinen possu kummittelee siellä taustalla ja pelkään että pettymys olisi liian suuri. Mutta nyt olisi ainakin speksit kohdillaan ja testimonialien vakuuttelut, niin ehkäpä minä myös uskallan.

    • Kyllä se siellä Farangissa on vielä edellä, mutta kyllä tämä kotonakin menee aika lailla kotiruokien kärkeen. Ja mitäpä sitä ravintolassa käymään, jos itse tekisi parempaa. Minulla on nimittäin periaatteena, että ravintolassa pitää syödä paremmin kuin kotona, muuten ei kannata lähteä 😉

  2. Voi Jonna minkä teit, suu vettyi kun näin tuon kuvan…. Tää on vaan ylimaallisen hyvää, ei siitä pääse mihinkään. Ja tosiaan, kannattaa jaksaa sitkeästi keitellä karkkisoossia kasaan, kärsivällisyys palkitaan. Mitenköhän ne muuten putsaa pannut Farangissa, kastikkeen sulattelu oli tosiaan perkeleellinen urakka!???

  3. Tätä ohjetta ja Farangia on hehkutettu niin monessa paikassa, että olisi melkein pakko kokeilla. Pitäisi vaan keksiä millä korvata osterikastike ennen kuin meillä voi tehdä.

  4. Kesäinen Farang-kokemus oli kaikkiaan jotain liki yli käsityskyvyn. Sen jälkeen karkkipossusta on puhuttu joka viikko, ehkä useamminkin.

    Luulen kans, että osterikastikkeen voi jättää pois tai korvata tilkalla vettä, suolaa ja sokeria:) Kastike on tehty (useimmiten) vedestä, suolasta, sokerista ja hippusentipasta osteriuutetta.

  5. Tosi kauniin kuvan olet räpsäissyt. Ihan mielettömän hyvän näköinen annos.

    Korianterin juurta saa käyttöönsä muuten sillä tapaa, että kun ostaa ja käyttänyt korianteriruukun, niin nostaa ne juuret sieltä mullasta (vai mitä turvetta se on) ja pesee juuret – hävikistä herkuksi.

  6. Myös minä olen tavannut karkkipossun ohjetta kerran jos toisenkin, mutta parin erikoisemman aineksen kohdalla lykännyt sen tekoa monesti. Vaikka meillä on itämaakauppakin kauppahallissa ja sieltä takuulla löytyisi aineksetkin! Ja miksi se Farang ei tule tänne Ouluun??? Kysyn vain! Niin kerta.

  7. Mä muuten kans just viime viikolla päätin ketä käsken kylään kun teen tätä, on nimittäin vielä kans kotikokeilu edessä. Ja nyt siis vielä pitää miettiä sopivat etu- ja jälkiruuat tälle…. ai niin, ja kertoa niille,jotka meinaan käskiä.

  8. Paluuviite: 11-11-1+1-haaste « masutoaitemu

  9. Poikani tekivät tätä mulle toissa isänpäivänä. Superhyvää oli kotonakin; kasvatus ei ole mennyt ihan pieleen. Kokkasin tätä keväällä yhdelle toimistoomme tutustumaan tulleelle ruoka-asiakkaalle; saimme asiakkaan:-) Ja pieni vinkki; possupalat voi lopussa paahtaa rapsakaksi myös uunin grillivastuksen alla (jos uppoöljyssä paistaminen ahdistaa).

  10. Paluuviite: Farang – makutykitystä ja astiaihailua | Kettukarkki

  11. Paluuviite: Tähteetön tammikuu 2013 – toteutunut uuden vuoden lupaus | Sosiaalioppia

Jätä kommentti